Tom Soetaers: ‘“Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is”

In tijden van corona leek het ons zéér interessant om het debat aan te gaan over de combinatie veldvoetbal/zaalvoetbal, Marc Grandjean ging praten met enkele coaches in het veldvoetbal.

Naam: Soetaers Tom
Huidige club: SCO Hoegaarden  (1ste provenciale)
Vorige clubs: WS Wommersom, O. Wijgmaal

INTRO: In de provincie Limburg is de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal ingeburgerd. In onze regio zijn heel veel clubs hiervoor niet te vinden. Topcoach Arsène Wenger zei het volgende : “In het zaalvoetbal moet je voortdurend beslissingen nemen. Als je de bal ontvangt, heb je meteen tientallen opties. Je geest werkt als een computer. Hij beseft dat hij eerder in deze situatie heeft gezeten en probeert de juiste oplossing te vinden. In het zaalvoetbal beland je veel vaker in deze situatie en daarom heb je de kans om sneller beter te worden.”

1) Zie je zelf, als veldvoetbalcoach, welke spelers een achtergrond hebben in het zaalvoetbal en op welke manier?
Je kan wel de technische spelers er uit halen, zeker als er op kunstgras gevoetbald wordt. Die spelers hebben ook in 99% van de gevallen een achtergrond in het zaalvoetbal. Vaak zijn dit ook spelers die een fractie van een seconde minder nodig hebben tussen nadenken en uitvoeren, hun handelingssnelheid ligt vaak net dat tikkeltje hoger.

2) Zou je jeugdspelers aanraden om de combinatie te maken veldvoetbal en zaalvoetbal en waarom?
Ik denk dat het een meerwaarde kan betekenen voor jeugdspelers om de combinatie te maken. Nu zie je vaak dat jeugdelftallen 3 keer per week trainen waarvan soms een uurtje ‘matchke’ als bezigheidstherapie. Volgens mij is het nuttiger 2 keer per week gericht en scherp op het veld te trainen in combinatie met zaalvoetbalploeg. Het is tactisch en technisch een ‘andere sport’ waar ze nuttige informatie kunnen vergaren die hun spel op het veld ten goede zal komen.
“Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is. Deze clubs vrezen dat het spelen in de zaal meer blessures zou uitlokken. Onderzoek bewijst het tegendeel. Op wisselende ondergronden spelen zou bijdragen tot de ontwikkeling van de spelers op zowel fysiek als mentaal vlak.”

3) Hoe ervaar je dit zelf als coach? Is de mentale en fysieke belasting nadelig voor spelers die de combinatie maken?
Ik heb er als coach geen last van. Natuurlijk: hoe vaker je sport, hoe meer kans op blessures. Maar dat kan ook met de fiets gebeuren of door simpelweg van een trap te vallen. Wij trainen op dinsdag en donderdag. Op vrijdag of maandag zaalvoetballen zie ik als een prima extra training voor mijn spelers. Er zijn slechts 2 regels voor mij: ze mogen maar met 1 zaalvoetbalploeg spelen en wedstrijden mogen niet de dag voor onze wedstrijd zijn. Er moet steeds een dag tussen zijn ter recuperatie.

4) Waarom zou je andere trainers/clubs aanraden om de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal toe te staan?
Blessures kan je nooit uitsluiten (zoals hierboven vermeld). Dus dat excuus is niet meer van kracht. Ook qua belasting is het geen probleem als het verantwoord gebeurt en de speler luistert naar zijn lichaam. Het geeft zowel op fysiek, tactisch als technisch een meerwaarde aan spelers. Ook al is dit slechts 1 procentje in het beter maken een speler, dan nog is het winst!