Rocky Peeters: ‘Op een bepaald niveau is de combinatie veld/zaal moeilijk’

Naam: Rocky Peeters
Huidige club: Bocholt vv
Vorige clubs: – Als voetballer jeugd Linda Olen & Lierse , eerste elftal Geel, Harelbeke , Roeselare , STVV , GBA , Paralimni(Cyprus) , tienen en wijgmaal.
-Als trainer Tienen, wijgmaal , Lierse kempenzonen en bocholt

In de provincie Limburg is de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal ingeburgerd. In onze regio zijn heel veel clubs hiervoor niet te vinden. Topcoach Arsène Wenger zei het volgende : “In het zaalvoetbal moet je voortdurend beslissingen nemen. Als je de bal ontvangt, heb je meteen tientallen opties. Je geest werkt als een computer. Hij beseft dat hij eerder in deze situatie heeft gezeten en probeert de juiste oplossing te vinden. In het zaalvoetbal beland je veel vaker in deze situatie en daarom word je zoveel beter.”

1) Zie je zelf, als veldvoetbalcoach, welke spelers een achtergrond hebben in het zaalvoetbal en op welke manier?
Ik heb als coach nog niet de ervaring gehad om met zaalvoetballers te werken. Wel van de tegenpartij te bekijken zie je dat deze spelers over het algemeen meer technisch zijn en explosiever

2) Zou je jeugdspelers aanraden om de combinatie te maken veldvoetbal en zaalvoetbal en waarom?
Ik zou dit niet doen. Wel zou ik jeugdspelers van jongs af aan aanmoedigen om zoveel mogelijk verschillende sporten te doen. Kwestie van heel uw lichaam te ontwikkelen en niet vast te roesten in een en dezelfde stramien .Wel tot op een bepaalde hoogte en niveau natuurlijk.

Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is. Deze clubs vrezen dat het spelen in de zaal meer blessures zou uitlokken. Onderzoek bewijst het tegendeel. Op wisselende ondergronden spelen zou bijdragen tot de ontwikkeling van de spelers op zowel fysiek als mentaal vlak.

3) Hoe ervaar je dit zelf als coach? Is de mentale en fysieke belasting nadelig voor spelers die de combinatie maken?
Zelf denk ik ook wel door verschillende zaken onder de knie te krijgen dat je er gewoon aan wordt…. adaptatie …. Als je jezelf verzorgt en je hebt een sterk sportlichaam mag dit volgens mij geen probleem zorgen.

4) Welke afspraken maken jullie tussen de clubs en met de spelers onderling om deze belasting te compenseren?
Nog niet mee te maken gehad.

5) Waarom zou je andere trainers/clubs aanraden om de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal toe te staan?
Toch denk ik persoonlijk dat op een bepaald niveau de combinatie moeilijk is, net omdat het verschillende sporten zijn. Dit vergt andere aanpak op fysisch en tactisch vlak. Nogmaals tot op een bepaald niveau zal de combinatie wel kunnen, maar hoe hoger het niveau van beide sporten hoe moeilijker de combinatie.

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency