Kris Goris: ‘Hoe meer ploegen op het niveau tot 3e amateur meegaan in deze gedachten, hoe beter het niveau zal worden’

Naam: Kris Goris
Huidige club: KFC Herselt
Vorige clubs: Wezemaal/ Averbode/ Tempo Overijse/ SC Aarschot/ KFC Houtvenne/ Ol. Wijgmaal.

In de provincie Limburg is de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal ingeburgerd. In onze regio zijn heel veel clubs hiervoor niet te vinden. Topcoach Arsène Wenger zei het volgende : “In het zaalvoetbal moet je voortdurend beslissingen nemen. Als je de bal ontvangt, heb je meteen tientallen opties. Je geest werkt als een computer. Hij beseft dat hij eerder in deze situatie heeft gezeten en probeert de juiste oplossing te vinden. In het zaalvoetbal beland je veel vaker in deze situatie en daarom word je zoveel beter.”

1) Zie je zelf, als veldvoetbalcoach, welke spelers een achtergrond hebben in het zaalvoetbal en op welke manier?

Uiteraard haal je de zaalvoetballers er vaak uit. Tijdens de korte wedstrijdvormen hebben ze minder balverlies en vinden ze vaker de juiste oplossing. Het is wel van belang, en de echte toppers kunnen dat, dat ze zowel in de zaal als op het veld het juiste ” truitje” aandoen! De globale insteek is uiteraard verschillend.

2) Zou je jeugdspelers aanraden om de combinatie te maken veldvoetbal en zaalvoetbal en waarom?

Zolang de jonge voetballers in ontwikkeling zijn, zou ik de combinatie bijna bij elke veldvoetbal club aanraden. Het aantal balcontacten, het sneller denken en handelen, dat is een onbetaalbare “groeispurt” als voetballer!

“Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is. Deze clubs vrezen dat het spelen in de zaal meer blessures zou uitlokken. Onderzoek bewijst het tegendeel. Op wisselende ondergronden spelen zou bijdragen tot de ontwikkeling van de spelers op zowel fysiek als mentaal vlak.”

3) Hoe ervaar je dit zelf als coach? Is de mentale en fysieke belasting nadelig voor spelers die de combinatie maken?

Blessures zullen eeuwig en altijd deel uitmaken van het voetbal. De combinatie bij jeugd is absoluut aan te raden. Bij senioren heeft de speler de taak naar zijn lichaam te luisteren. Dan denk ik dat in deze tijden, zoals er bij FP Aarschot gewerkt wordt met de nodige omkadering en know-how, de combinatie perfect doenbaar is en blessures daar los van staan.
Als de speler zich mentaal goed voelt is alles ok. Indien de speler het in 1 van beide teams lastig heeft, kan spelen in het andere team mentaal wonderen doen. De belasting valt zeker mee. Hoewel de intensiteit bij het Futsal bijna op veldvoetbal niveau ligt, zie ik geen probleem. Coach Schapmans bijvoorbeeld, wisselt constant zodat de effectieve fysieke schade meevalt. De tactische vermoeidheid moet je speler per speler bekijken.

4) Welke afspraken maken jullie tussen de clubs en met de spelers onderling om deze belasting te compenseren?

Vorig seizoen heb ik met Rigel Taeymans in Wezemaal enkele afspraken gemaakt aangaande aanwezigheid en intensiteit op de trainingen, rekening houdend met de belasting in de zaal. Uiteraard zou indien er spelers in de zaal spelen van mijn team, een overleg moment met de Futsal coach voor iedereen een meerwaarde zijn!

5) Waarom zou je andere trainers/clubs aanraden om de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal toe te staan?

Mits goede afspraken kan men door de samenwerking tussen beiden toe te laten, een surplus aan techniek en tactische bagage toevoegen aan je veldvoetbalteam! Zo heb je eveneens controle op uw spelers. Als je het verbied doen sommigen het toch, en daar duiken dan vaak problemen op! Hoe meer ploegen op het niveau tot 3e amateur meegaan in deze gedachten, hoe beter het niveau zal worden, bij beide teams. Een win-win situatie voor iedereen!