Exclusief dubbelinterview met 2 topcoaches in het Belgisch zaalvoetbal: Rony Penninckx & Bart Schapmans

Naam: Rony Penninckx
Huidige club: Bondscoach BZVB/ABFS
Vorige clubs: Zaalvoetbal : Racing Kessel-lo , Olympia Heverlee , ZGL ( Zaalvoetbal Groot Leuven)
Voetbal : Stade Leuven , Kortrijk-Dutsel , Stormvogels Haasrode , Herent

Naam: Bart Schapmans
Huidige club: Futsal Project Aarschot
Vorige clubs: Zvc Leopoldsburg, Real Noorderwijk, Halle Gooik, Proost Lierse

In de provincie Limburg is de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal ingeburgerd. In onze regio zijn heel veel clubs hiervoor niet te vinden. Topcoach Arsène Wenger zei het volgende : “In het zaalvoetbal moet je voortdurend beslissingen nemen. Als je de bal ontvangt, heb je meteen tientallen opties. Je geest werkt als een computer. Hij beseft dat hij eerder in deze situatie heeft gezeten en probeert de juiste oplossing te vinden. In het zaalvoetbal beland je veel vaker in deze situatie en daarom word je zoveel beter.”

1)Zie je zelf, als veldvoetbalcoach, welke spelers een achtergrond hebben in het zaalvoetbal en op welke manier? 
Rony: Man-mansituatie , korte dribbels , 1tijdsvoetbal , 1-2 combinatie , omschakelingen , positiespel verdedigend/aanvallend , zelfs een doelman (zaalvoetbal) heeft skills die toepasbaar zijn in veldvoetbal.  Een goed voorbeeld is Dries Mertens die in zijn jeugdjaren dit combineerde en zelfs in nationale reeksen heeft gespeeld bij Cormed Heverlee.

Bart: Neen absoluut niet. Andersom zie ik wel vaak op veld iemand waarvan ik denk die heeft alles om de top in het Futsal te kunnen bereiken. Mensen associëren Futsal vaak met iemand die kan pingelen met de bal en zo zijn rechtstreekse concurrent uit kan schakelen. Om bij de top van het moderne Futsal te behoren heb je echter meerdere kwaliteiten nodig. Defensief juist kunnen denken met de nodige kracht en inzicht, in verschillende systemen kunnen spelen waardoor de tegenstander keuzes moet maken en zo bepaalde pionnen uit hun comfortzone lokken, enz… Doordat het een verkleinde vorm is van veldvoetbal weet iedereen ook de mindere kwaliteiten van de tegenstander en kan hem door hoge pressing op een bepaalde manier lam leggen. Mensen die nog niet vertrouwd zijn met Futsal op niveau gaan na de eerste kennismaking het spelletje heel anders bekijken. Als ik vrienden uitnodig die in het verleden op hoog niveau op het veld hebben geacteerd, komen die allemaal tot hetzelfde besluit. De duels zijn harder en de intensiteit van het spel ligt veel hoger als vroeger bij ons

2) Zou je jeugdspelers aanraden om de combinatie te maken veldvoetbal en zaalvoetbal en waarom?
Rony: Onze jeugdwerking voetbal oefent al veel op situaties die in het zaalvoetbal voorkomen bijv.: 1tegen 1 , 2 tegen 2 , … .
Door zaalvoetbal te spelen , waar de weercondities , de ondergrond , bal , ruimte … altijd hetzelfde zijn , kan dit bevorderend werken in functie van voetbal.
Ook meer balcontacten , korte ruimtes, spelbeleving door meer aan bod te komen , man-man , … helpen te spelers ontwikkelen naar een hoger niveau in voetbal.

Bart: Heel zeker. De beste spelers uit onze geschiedenis hebben allemaal op kleine pleinen of Futsal hun debuut gemaakt. Denk maar aan Xavi, Iniesta, Messi, Ronaldo, enz… In hun vrije momenten zie je hun nog vaak genieten met de vrienden. Niet alleen het snel handelen onder druk of op kleine ruimte leer je hier. Maar kijk maar eens hoe makkelijk ze een tegenstander passeren door lichaamstaal en sterk maken van het lichaam. Ook defensief leren ze enorm bij in de zaal. Het valt me op dat onze jeugd niet meer kan verdedigen. Zichzelf breed maken, de bal afschermen en op een juiste manier druk zetten is basis in de zaal. Ik persoonlijk opteer er wel voor dat spelers vanaf een bepaald niveau de keuze maken tussen veld- of zaalvoetbal. Het Futsal kan enkel nog groeien of populairder worden als ploegen enkel met spelers werken die focus leggen op het Futsal. In België is dit meestal enkel het geval bij de top 4 ploegen.

Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is. Deze clubs vrezen dat het spelen in de zaal meer blessures zou uitlokken. Onderzoek bewijst het tegendeel. Op wisselende ondergronden spelen zou bijdragen tot de ontwikkeling van de spelers op zowel fysiek als mentaal vlak.

3) Hoe ervaar je dit zelf als coach? Is de mentale en fysieke belasting nadelig voor spelers die de combinatie maken?
Rony: Natuurlijk niet. De eerste meters , de voortdurende ritmewisselingen , de omschakelingen , komen ook voor in voetbal. Een voordeel is dat de condities in het zaalvoetbal altijd hetzelfde zijn en dit is zeker ook een voordeel in blessurepreventie t.o.v. voetbal. Wat ook verbeterd is zijn het schoeisel , de zalen , … wat het lichaam ten goede komt. Trouwens al heel veel jeugdwedstrijden gaan door op kunstgrasvelden , wat toch een vernieuwing is , ook wat het spelniveau betreft. Ons lichaam moet zich dus ook aanpassen in voetbal aan een andere ondergrond , is dat nadelig?

Bart: In het moderne voetbal speel je de ene week op kunstgras, dan harde ondergrond, dan zachte. De impact van deze verschillende ondergronden zal sowieso belastend zijn. Bij de ene zal dit voor wat meer belasting zorgen dan de andere. Ik ben niet genoeg geplaatst of heb niet genoeg kennis hierover. Dit is meer iets voor dokters maar ik heb altijd onthouden wat een wijs man mij zei: “Hoe fitter je bent, hoe minder kans op blessures. Maar de staat van de ondergrond is in beide sporten belangrijk. In een goed onderhouden zaal of op een goed onderhouden veld ga je minder vlug een kwetsuur oplopen.

4) Welke afspraken maken jullie tussen de clubs en met de spelers onderling om deze belasting te compenseren?
Rony: In mijn carrière heb ik hier nooit afspraken rond gemaakt of gehad. Mijn voetbalclubs wisten dat ik deze combinatie voetbal-zaalvoetbal niet als een probleem zag

Bart: Als je de combinatie wil maken , door met beide clubs samen te werken, moet je je professioneel gedragen tegenover beide clubs. Daarom is combinatie op bepaald niveau soms niet meer haalbaar. Jongens die dat wel kunnen zijn vaak enkelingen die al jaren leven als topsporter. Ze zijn dun gezaaid. Ik denk bijvoorbeeld aan Ahmed Sababti. Geloof mij, zo een speler doet er meer voor dan de doorsnee prof op veld. Ik heb het genoegen gehad om met hem samen te werken en kan u zeggen dat hij dag in dag uit met zijn lichaam en sport bezig is.

5) Waarom zou je andere trainers/clubs aanraden om de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal toe te staan?
Rony: Zoals ik hierboven al vermeld had is zaalvoetbal een surplus voor : man-man situatie , omschakeling , looplijnen en ritmeveranderingen , veel balcontacten , combinatievoetbal en zoveel meer !
Kijk naar andere landen (bijv.: Spanje) waar de combinatie tot een bepaalde leeftijd verplicht is.
Ook vind ik de winterstop een ideaal moment om een zaalvoetbalcompetitie onder de voetbalclubs te organiseren , anders ligt het jeugdvoetbalseizoen te lang stil.
Ik hoop dat onze voetbalwereld eindelijk onze sport meer gaat appreciëren en integreren en daar zijn onze Mini Rode Duivels het perfecte uithangbord voor.

Bart: Omdat je op deze manier een speler op alle vlakken kan beter maken. Enige verschil is dat op veld de ruimte en de doelen groter zijn. Uit ervaring en leergierig gedrag weet ik dat veldtrainers op topniveau 80% oefeningen van uit de zaal gebruiken . Beweging zonder bal, vooractie maken, sterk maken aan de bal. Zoveel factoren komen terug in beide spelletjes.