Wesley Socquet: ‘Zaalvoetbal als extra training? ideaal’

Naam: Wesley Soquet
Huidige club: Butsel, TVJO in HO Veltem
Vorige clubs: Hoegaarden, Wommersom, Hoeleden als speler/trainer, jaren de combinatie zaalvoetbal/veldvoetbal zelf gedaan bij ZGL Leuven en vroeger nog bij Pegasus Aarschot bij jullie voorzitter Dirk Arnoets.

In de provincie Limburg is de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal ingeburgerd. In onze regio zijn heel veel clubs hiervoor niet te vinden. Topcoach Arsène Wenger zei het volgende : “In het zaalvoetbal moet je voortdurend beslissingen nemen. Als je de bal ontvangt, heb je meteen tientallen opties. Je geest werkt als een computer. Hij beseft dat hij eerder in deze situatie heeft gezeten en probeert de juiste oplossing te vinden. In het zaalvoetbal beland je veel vaker in deze situatie en daarom word je zoveel beter.”

1) Zie je zelf, als veldvoetbalcoach, welke spelers een achtergrond hebben in het zaalvoetbal en op welke manier?

Als coach zie je meteen welke spelers op de korte ruimte sterk zijn en vooral ook een actie in huis hebben in een man tegen man situatie. De spelers die dat meestal goed kunnen, spelen ook zaalvoetbal.

2) Zou je jeugdspelers aanraden om de combinatie te maken veldvoetbal en zaalvoetbal en waarom?

Ik zou jeugdspelers zeker aanraden om de combinatie te doen en zaalvoetbal als een extra training te zien. In het zaalvoetbal moeten ze ook sneller handelen en sneller keuzes maken maar vooral hun techniek zal hier bij verbeteren.

Bij veel clubs leeft het idee dat de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal niet goed is. Deze clubs vrezen dat het spelen in de zaal meer blessures zou uitlokken. Onderzoek bewijst het tegendeel. Op wisselende ondergronden spelen zou bijdragen tot de ontwikkeling van de spelers op zowel fysiek als mentaal vlak.

3) Hoe ervaar je dit zelf als coach? Is de mentale en fysieke belasting nadelig voor spelers die de combinatie maken?

Van mij mogen mijn spelers zaalvoetbal spelen , zowel trainingen als wedstrijden, op voorwaarde dat ze hierdoor geen veldtrainingen missen.

4) Welke afspraken maken jullie tussen de clubs en met de spelers onderling om deze belasting te compenseren?

Ze mogen van mij aan alle zaalvoetbaltrainingen en wedstrijden deelnemen maar het veldvoetbal krijgt voorrang. Ik denk dan vooral in de voorbereiding van het nieuwe seizoen want tijdens het seizoen trainen wij maar 2 keer per week.

5) Waarom zou je andere trainers/clubs aanraden om de combinatie veldvoetbal en zaalvoetbal toe te staan?

Ik ben van mening dat technische spelers ook beter op het veld tot hun recht komen zeker met de opkomst van de vele kunstgrasvelden, anderzijds moeten ze zowel op fysiek vlak hun mannetje kunnen staan in de zaal en op het veld